Denk groots. Ik wil Weinakademiker worden. Op 3 september 2018 startte ik met WSET Diploma Course, die uiteindelijk – als je daar een scriptie achteraan plakt – resulteert in de titel Weinakademiker. In deel 1 vertel ik over de eerste indruk van de studie én de eerste les!
Het is half 9 en ik sta voor het grote Den Rooy hotel in Meerle, een Vlaams dorpje net over de grens. Hier begint het avontuur. Op het programma van vandaag staat een kick-off, een intro in international wine trade en een uitgebreide proefsessie.
Sybille Troubleyn, oprichter van WineWise, doet een welkomstpraatje, die ze aftrapt met de woorden: “Ja, het niveau is hoog, maar niet in paniek raken na vandaag”. Nou, een kleine golf van paniek kan ik niet onderdrukken als ik hoor dat het eerste examen toch echt al op 12 november is. Onderwerp: wijnbouw en vinificatie. Succes met de wedstrijd. We hebben al een dik pakket met ‘study specifications’ gekregen . Hierin staat alleen wat je moet weten, maar de feitelijke informatie moet je uit boeken halen. Er worden er een stuk of zeven aangeraden. Van The Oxford Companion tot Science of Wine van James Goode. Het is veel en ik kan nog niet precies zeggen hoe ik het ga doen, maar ik wéét gewoon dat het gaat lukken. Kom maar door met die boeken, ik vind het te gek.
Daarna krijgen we een snelle introductie van Frank Smulders, de eerste Master of Wine van Nederland (sinds 1992). Dit gaat over de cijfertjes met betrekking tot wijnconsumptie, wijnproductie en wijnfraude. En over hoe belangrijk de supermarkt voor de massawijnen en daarmee voor de totale wijnmarkt is. Het supermarktkanaal is goed voor 70% van de totale wijnmarkt. De gemiddelde tijd tussen het kopen van een fles en het nuttigen ervan is 3,5 uur. Oh my.
The Joseph Perspective
Vandaag maakte ik ook voor het eerst kennis met The Joseph Perspective. Robert Joseph a.k.a. The Wine Thinker, deelt de wijnwereld op in zes categorieën:
-
Terroir driven
Dit zijn de bijzondere wijnen, de wijnen uit het hogere segment. Het vertegenwoordigt een klein gedeelte (<30%) van de wijnwereld, maar hier wordt wel het meeste (>70%) over gepraat. -
Grape Based Beverage Alcohol (GraBaBa)
Dit vertegenwoordigt het grootste gedeelte (>70%) van de wijnwereld, maar er wordt weinig over gesproken. Wat moet je immers zeggen over een merlot uit de Pays d’Oc? -
Liquid Luxury Good Prestige (LiLuGo)
De wijnen waarmee je niet alleen je dorst lest, maar ook je imago opkrikt. Neem bijvoorbeeld Dom Pérignon. -
Issue Driven Purchase Origin (IDriP)
Deze wijnen worden gekocht, omdat ze meegaan op een trend, bijvoorbeeld sulfietvrije wijn of biologische wijnen. “Ik koop deze wijn, want die is biologisch” maar de koper heeft verder geen idee wat biologische wijn inhoudt. Kleine groep (<1%), veel media coverage (<10%). -
Fashion Driven Purchase Origin (FaDriP)
Celebrity wines, bijvoorbeeld Miraval van Brad Pitt. Deze categorie omvat minder dan 2% van de wijnmarkt, maar krijgt relatief gezien veel media coverage (< 7%). -
Curiosity Driven Purchase Origin (CuDriP)
Wijnen die je nieuwsgierigheid opwekt. Mijn grootste valkuil.
Het doet me denken aan mijn eerdere blog: Welk type wijndrinker ben jij?
Tasting Techniques
Proeven op dit niveau gaat weer net een stapje verder dan WSET3. Het stukje ‘The Wine in Context’ komt erbij, dus daadwerkelijk vertellen wat er in je glas zit. Bij de eerste vloog ik faliekant uit de bocht. Dat was, grappig genoeg, een Lindemans Chardonnay. Je weet wel, die van de Albert Heijn. Mijn proefnotities gingen onder andere over mineralen en weet ik het wat. Een tikkie complexer dan ‘ie daadwerkelijk was. Gelukkig hoefde ik ‘m niet op te lezen…
Enfin, de kop is eraf. We krijgen vervolgens weer drie witte wijnen blind. Een sauvignon blanc uit Oostenrijk, een riesling uit Pfalz en een chenin blanc uit Vouvray. De eerste haalde ik er niet uit, terwijl je zou denken dat sauv blanc altijd easy peasy te ontdekken valt. Het was er een van Thement, Erste Lage Steiermark 2015. Frank Smulders geeft toe dat dit niet makkelijk was, de wijnmaker doet zuinig aan met sulfiet en dat zorgt nu eenmaal voor andere, minder typische, aroma’s. Na een minuut of tien is de geur van de wijn ook echt veranderd.
Gelukkig haalde ik de riesling en de chenin blanc er wel uit. Al gaat het daar natuurlijk helemaal niet om. Dat is slechts een puntje of twee op je totaalscore. Het gaat erom dat je je proefnotitie goed opschrijft. Look, smell, taste en dat héél nauwkeurig opschrijven volgens The Systematic Approach to Wine Tasting. We proeven vervolgens nog drie glazen rood en dan zit de dag er weer op.
Het was geweldig.
Op naar Geisenheim
Aanstaande zondag vertrek ik naar Geisenheim, waar we twee dagen les krijgen van Dr. Matthias Schmitt aan de universiteit van Geisenheim. Op maandagavond duiken we nog een wijngaard in voor het nodige veldonderzoek. Daar vertel ik binnenkort weer meer over. Dan maak ik ook wat meer foto’s…
Bekijk alle blogs van ‘De weg naar Weinakademiker‘
Share:
De weg naar Weinakademiker - deel 2
Sussex vs. Champagne: Twee zijden van het Parijse Bekken.