FEEST25 geeft je 25% korting op een examentraining

Vignoble du reveur, ofwel wijngaard van de dromer. Het had ook niet anders kunnen heten als de familie Deiss er achter zit. In dit geval is het Mathieu Deiss, kleinzoon van Marcel Deiss – l’enfant terrible van de Elzas. Mathieu doet het niet alleen en krijgt hulp uit onverwachte hoek. Emmanuelle Milan (familie van?) staat hem bij in de wijnkelder. Als dat geen droom is?

Vignoble du Reveur

Vignoble du Reveur telt zeven hectare wijngaard, die Mathieu Deiss van zijn opa heeft geërfd. Het ligt op zeven kilometer van Domaine Marcel Deiss in Bergheim. Hier maakt Mathieu sinds 2016 wijnen met Emmanuelle Milan. Hun aanpak is wat je noemt minimalistisch. In de wijngaarden passen ze de leer van Rudolph Steiner toe en werken strikt biodynamisch (gecertificeerd Ecocert en Demeter). Die aanpak trekken ze door in de kelder, waar ze geen additieven gebruiken en het natuurlijk proces van de wijn zijn gang laten gaan. Dat gebeurt in de kelder van Domaine Marcel Deiss, waar Mathieu toch al werkt (samen met zijn vader Jean-Michel).

Ken je de wijnen van Domaine Marcel Deiss nog niet? Dan raakt het hoog tijd voor een verdiepingsslag. Lees het artikel: de gebottelde poëzie van Marcel Deiss

Je verwacht het niet: het is maceration carbonique

Ze maken zes verschillende wijnen, waarbij gewurztraminer en pinot gris de sterspelers zijn – in tegenstelling tot in de rest van de Elzas waar je struikelt over de riesling. Mijn favoriet – maar ik heb ze nog niet alle zes geproefd – is de Artisan, een blend van gewurztraminer en pinot gris.

artisan vignoble du reveur wijn alsace

Alleen de kleur maakt je al nieuwsgierig: oranje met een roze gloed. Ik zou ‘m wel op de muur willen. De kleur is te danken aan de lange schilweking. Nu hebben gewurztraminer en pinot gris sowieso al best veel pigment in de schil – je zou ze roze (of ‘gris’) kunnen noemen en als je de schilletjes ook nog eens wat langer bij het sap laat, kun je wel raden wat dat betekent. De druiven ondergaan een maceration carbonique.

Ze gaan dus met hele trossen de tank in, die met koolzuurgas (CO2) wordt gevuld en luchtdicht wordt afgesloten. Hierdoor ontstaat een anaerobe omgeving – ofwel zuurstofarm – waardoor er een intracellulaire gisting start.

Say what?

Kan ik nog meer moeilijke woorden in één zin stoppen? Het klinkt ingewikkeld, maar het valt wel mee. Intracellulaire gisting betekent dat de gisting in de druif plaatsvindt. Ongeveer eenvijfde van de suikers wordt omgezet in alcohol. De rest wordt op de normale manier vergist. Deze methode resulteert in fruitige wijnen met een heldere kleur, weinig tannines (in het geval van rode wijn) en heel veel fruitaroma’s. Ideaal voor soepele, lichtgewichte rode wijnen a la Beaujolais.

Voor witte wijnen wordt deze methode zelden toegepast, want waarom zou je? Het onttrekt tannines en kleur uit de schilletjes. Iets wat meestal wordt vermeden bij het maken van witte wijn. Voor een fruitige witte wijn kun je beter een normale – ietwat koele – alcoholische gisting laten plaatsvinden en schilcontact juist vermijden. Wil je een orange wine maken, dan kan maceration carbonique wél een uitkomst bieden. Weer wat geleerd.

En dan hebben het nog niet eens gehad over de geur. Grapefruitschil, rabarber, witte thee, aardbeien en bloemetjes. Het klinkt misschien als een heftige, funky natuurwijn, maar nee. Het is anders, maar zeker niet funky. Het is steengoed gemaakt en dat proef je. Ik droom niet, goede natuurwijn bestaat echt 😉

De wijnen van Vignoble du Reveur zijn te koop bij De Bruijn Wijninkopers en Wijnhandel Peeters.

Meer van dit?

Hou je van dit soort wijnen? Wat zijn dit soort wijnen? Ik categoriseer ze onder de noemer ‘minimale interventie’. De ene keer is dat natuurwijn, de andere keer wijkt het misschien een beetje af van de definitie van natuurwijn (al bestaat die niet, dus neem het met een korrel zout). Anyway, ik heb tips voor je:

  • What the f*ck is Matassa?
  • Te gekke natuurwijnen van Foradori
  • Het wel en wee over natuurwijn

Toe aan nog meer verdieping? Dan raad ik je het boek van Isabelle Legeron MW aan getiteld Natural Wines: an introduction to organic and biodynamic wine made naturally.