Corpinnat, beste lezers, is de nieuwe cava. De tophuizen van de streek zijn er klaar mee om te moeten vechten tegen het grote, industriële geweld van de Grandes Marques van Cava en richtten begin 2019 het label corpinnat op.
TL;dr – luister onze podcast over corpinnat
De komst van cava hebben we te danken aan de Fransen en phylloxera. Franse wijnboeren haalden – noodgedwongen – hun druiven uit het zuiden om toch iets te kunnen fabriceren. Het hart van de Penedès, San Sadurni d’Anoia, was favoriet. Er ging wat tijd over heen, maar in 1975 werd Dénominacion d’Origen Cava opgericht.
Tegenwoordig worden er 252 miljoen flessen gemaakt, waarvan de productie gedomineerd wordt door drie spelers: Freixenet, Cordorníu en García Carrión. Hun motto? Snel, goedkoop en veel. Dit heeft het beeld van cava behoorlijk verstoord. Als tweehonderd miljoen flessen mediocre of oké: slechte cava bevatten, hoe haal je dan die topper eruit? Laatst hoorde ik iemand – een totale nitwit op het gebied van wijn, maar leuk voor dit verhaal – zeggen dat cava in zijn beleving nog onder prosecco staat. Mijn hart brak.
We hebben een clubje opgericht…
Als dit de perceptie van de gemiddelde consument is, hoe kun je dan als cava-producent opvallen? Dat bleek een vraag te zijn die veel topproducenten bezighield. Raventos I Blanc was de eerste die daad bij woord voegde en de DO verliet in 2012. Dat is lef tonen, maar Raventos I Blanc heeft inmiddels genoeg harten van wijnfans gestolen, dus met de verkoop komt het wel goed. Dan maar geen DO, het wijnhuis labelt de wijn onder Vino de la Tierra Conca del Riu Anoia.
Zo’n actie is niet voor elke producent weggelegd. Een DO Cava is niet alleen een herkomstbenaming, maar zorgt ook voor de nodige promotie. De vraag is alleen of dat nog wel zin heeft met zoveel ruis op de lijn. Een extra label misschien of een andere DO dan misschien? Het werd het allebei.
Corpinnat voor mousserende wijnen
Begin 2019 werd Corpinnat gelanceerd, een merknaam voor mousserende wijnen gemaakt in het hart van de Penedès. Het is opgezet door negen producenten: Gramona, Sabaté i Coca, Mas Candí, Ilopart, Torelló, Nadal, Can Feixes, Recaredo en Julia Bernet. Niet alleen de herkomst is vastgelegd, er gelden ook andere regels omtrent wijnbouw en wijnbereiding:
- 75% van de druiven moet van eigen wijngaarden komen.
- Voor gekochte druiven geldt een minimumprijs van 0,70 eurocent per kilo (gemiddelde prijs ligt op 0,40 eurocent per kilo).
- Een corpinnat moet bestaat uit 90% lokale druivenrassen (xarel·lo, macabeo, parellada, malvasia, grenache, monastrell, sumoll en xarel·lo vermell) en mag worden aangevuld met chardonnay, pinot noir of trepat.
- Daarnaast geldt er een minimale rijping op de gistcellen van 18 maanden in tegenstelling tot de 9 maanden voor DO Cava, wat geldt voor bijna 90% van de Cava-wijnen.
- Druiven moeten komen van 100% biologisch bewerkte wijngaarden en moeten met de hand worden geoogst.
- Vinificatie moet volledig plaatsvinden in het wijnhuis en mag dus niet worden uitbesteed.
Theoretisch gezien kan deze merknaam prima vallen onder de noemer DO Cava. Een extra labeltje op de fles als je aan bovenstaande voorwaarden voldoet. Maar laat dat nou net die drie grote reuzen buitenspel zetten.
Minor detail is ook dat de president van Cordorníu ook het hoofd van DO Cava is. Eindstand: corpinnat mocht niet gebruikt worden in combinatie met DO Cava. Voor de negen producenten reden genoeg op om te stappen!
Bye bye Cava, hello Corpinnat!
Nog een laatste woord
Hoewel ik het volledig snap van de negen producenten, vraag ik me af waar Agusti Torello Mata (mijn absolute favoriet) gebleven is in dit verhaal? Niet te verwarren met Torelló-Can Martí die er wel bij zit. Ik heb het even gecheckt met de importeur (Pallas Wine). Agusti Torello was betrokken bij de totstandkoming van de wetgeving van Cava en wil de DO dus niet zomaar verlaten. Ze proberen de wetgeving van binnenuit aan te passen. En dat is niet makkelijk. Journalist Josep Forns Varias heeft er zelfs een boek over geschreven: Cava, where are you headed?
Binnenkort wijnexamen? Schaf dan een examentraining van Le Club des Vins en krijg direct toegang tot honderden quiz-vragen. Van WSET2 tot de vinologenopleiding. Check meer >
Bronnen
- Hudin – Corpinnat and the death of fine cava
- TheDrinksBusiness – Nine Producers break with DO Cava
- Decanter – Nine Producers to leave DO Cava
- GuildSomm – An Introduction to Classic Penedes
Share:
De weg naar Weinakademiker - deel 8
Le Vignoble du Reveur