Daar waar het normaal krioelt van de mensen, sta ik nu alleen in de grote ontvangsthal van het Rijksmuseum. Het is woensdagavond en ik ben uitgenodigd door de KLM en Activin Wine Group om wijnen te komen proeven.
In augustus en september schenkt KLM vijf speciale wijnen in de World Business Class, die ze in een ander jasje hebben gestoken. Op de etiketten van de wijnflessen staan schilderijen uit het Rijksmuseum. Ik mag ze proeven voor het betreffende schilderij na sluitingstijd van het Rijksmuseum. Met een groep van 30 luchtvaart- en wijnschrijvers en -bloggers loop ik door de Eregalerij.
Voordat je in paniek raakt, het is niet de bedoeling dat we met het glas in de hand gaan lopen. In mijn hoofd verschijnt een mental picture van mezelf, struikelend met een glas rode wijn – flats – over Het Melkmeisje #nachtmerrie. Dat gebeurt dus niet. We zitten keurig op een bankje voor het werk, proeven de wijn met bijpassend hapje en luisteren aandachtig naar de dame van het Rijksmuseum die ons meer vertelt over het pronkstuk voor onze neus.
Frivole zomer gewenst
Met z’n allen starten we bij het schilderij ‘Molen aan een Poldervaart’ van Paul Joseph Constantin Gabriël. Goede titel, want dat is inderdaad precies wat ik zie. Als je nu door zou lopen, zou je het schilderij misschien bestempelen als een beetje saai. Wacht daar even mee.
Zoek naar een moment van heimwee in je collectie herinneringen en kijk met dat gevoel nog eens naar dit schilderij. Feels like home, right? Het is een oer-Hollandse dag in de zomer. En daar hoort altijd een frivole pinot grigio bij.
Masi Pinot Grigio 2016 – Molen aan een Poldervaart
Cupido op een tegeltje
Dat het Melkmeisje een bijzonder schilderij is, wist ik. Maar dat kwam meer ‘omdat het zo is’, dan dat ik snap wat Vermeer bedoelde. Zeker weten doe ik het nog steeds niet, maar de dame van Rijksmuseum gaf me wel wat interessante food for thought.
Vermeer lette niet op de kleintjes, zo maakte hij gebruik van het duurste pigment. Bijna al zijn blauw schilderde hij met het kostbare ultramarijn, afkomstig van de halfedelsteen Lapis Lazuli uit Afghanistan – wat destijds duurder was dan goud! Imposant, maar wilde Vermeer wel imponeren? Een dienstmeid was niet per se een eyecatcher aan de muur, dus wie zou dat kopen? Waarschijnlijk wilde Vermeer slechts indruk maken op één iemand. Het Melkmeisje zelf. Romance.
We hebben zelfs nog een aanwijzing dat het hier om echte liefde gaat. Als je goed kijkt, zie je rechtsonder drie tegeltjes – op één daar van prijkt cupido. We drinken er een aromatische sauvignon blanc uit de Languedoc bij.
Abbots & Delaunay Sauvignon Blanc 2016 – Het Melkmeisje van Vermeer
Hallo, hier ben ik
Moet Rembrandt gezegd hebben toen hij de kamer waar de staalmeesters zaten binnen kwam (vallen). Daar lijkt het toch een beetje op, als je de gezichtsuitdrukking van de mannen bekijkt. Mooi van Rembrandt om tussen al die statige, stijve, maar bovenal keurige portretten ook een portret in actie te maken.
Dit schilderij staat op het etiket van de chardonnay van wijnhuis Boschendal uit Zuid-Afrika. Een volle chardonnay, die het goed doet bij alles wat net zo vol & romig is. Denk aan vis met roomsaus of een lekkere brie.
Boschendal Chardonnay 2016 – De Staalmeesters van Rembrandt
Waar elegantie samenkomt
We volgen onze weg naar de Gouden Bocht van Berckheyde, een statige versie van de Herengracht in de 17e eeuw. Volop in aanbouw, met steigers bij het laatste pand en nog onbebouwde kavels. Er staan zelfs nog geen bomen. Amsterdam was booming, maar je moest het wel heel goed voor mekaar hebben wilde je hier een huis op de kop tikken. Dit deel van de gracht werd (en is nog steeds) het domein van de allerrijksten. Eigenlijk begon de huizenjacht in Amsterdam dus al eind 17e eeuw…
Wat mij betreft is deze wijn/schilderij combinatie een schot in de roos. Welke wijn staat bekend om zijn elegantie? Precies, pinot noir. Van het bekende wijnhuis Norton uit Mendoza. Argentijnse pinot noir zie je niet zo vaak, maar doordat de wijngaarden op grote hoogte liggen is het toch mogelijk hier pinot noir te planten. Anders dan bijvoorbeeld een Bourgogne, is deze pinot steviger en barstensvol fruit. Het is belangrijk voor KLM dat de wijnen voldoende kracht en body hebben. In de lucht gaat er gemiddeld een vijfde van de smaak verloren.
Finca Perdiel Pinot Noir 2015 – De Gouden Bocht van Berckheyde
Het stille leven
Dit is een van mijn favoriete schilderijen. Alleen al vanwege de titel ‘stilleven met bloemen en een horloge’. Hoe explosief het schilderij ook is, de titel houdt het in ieder geval simpel. Wat doet het horloge daar eigenlijk? Toch even laten weten dat de bloemen uiteindelijk vergaan? Niet in de titel, maar wel op het schilderij: een slak (onder de roos), een lieveheersbeestje (in de witte bloem) een druppel water (aan de rode bloem linksonder). Prachtig, toch?
Lapostolle Merlot 2015 – met een stilleven met bloemen en een horloge van Mignon
Een avond voor in de boeken
Het was te gek om bijna alleen rond te lopen in het Rijksmuseum. Van dichtbij de werken kunnen bekijken, te leren over de achtergrond en ook nog eens onder het genot van een glas wijn. Thuis kan ik ze nog eens naproeven, want we kregen allemaal een kistje mee naar huis! Yes!
Wat me ook zo leuk lijkt, zijn de verhalen die hierdoor ontstaan aan boord. Deze flessen zijn toch de ultieme gespreksonderwerpen.
Ten slotte een gratis tip: ga eens naar de website van het Rijksmuseum. Dat is echt heel tof. Je kunt enorm inzoomen op schilderijen, waardoor je dus heel goed dat lieveheersbeestje in het Stilleven met Bloemen en een Horloge kunt zien of het cupido-tegeltje aan de muur bij het Melkmeisje.
Share:
Who runs the world? Veuve! Clicquot!
Perswijn ‘Le tour de Champagne’ – wat zit er in mijn glas?