🎉 25% korting op examentraining & festivaloutfit – code FEEST25 🎉

Excuse my French, maar ik kon geen betere titel verzinnen. Deze wijn is très bizarre. Op het etiket staan witte bloemetjes en dat is exact wat ik ruik in deze wijn. Alsof je in een veld met geurende bloemen staat met een bosje kamille in je hand.

In mijn glas zit Blossom, een oranjekleurige wijn, 100% muscat, gemaakt door Domaine Matassa. Domaine Matassa bevindt zich in de Languedoc-Roussillon in Côtes de Catalanes om precies te zijn (inderdaad, dichtbij Spanje). Hier maken Tom Lubbe en zijn vrouw Nathalie Gauby samen met Sam Harrop bijzondere wijnen, die vele vragen en lichte hysterie oproepen.

“Is het wel wijn?” *5 minuten later* “Wow, ruik nog eens! De geur is totaal veranderd!” “Hoe wordt dit gemaakt dan?” “Het lijkt wel een IPA”. De één is instant enthousiast en de ander denkt WTF. We zijn in ieder geval allemaal onder de indruk van de diep oranjekleur en de intense geur van witte bloesem, sinaasappelschil, grapefruit(schil), kamille en witte thee. Na de eerste slok kunnen we daar ook de tannines aan toevoegen. Wow!

Domaine Matassa

In totaal bezit het wijnhuis vijftien hectare wijngaard, die aangeplant zijn met inheemse druivenrassen, waaronder grenache gris, macabeo, muscat d’alexandrie, lladonner pelut (Catalaanse grenache), carignan en mourvedre. Ze werken biodynamisch in de wijngaard en trekken die natuurlijke manier van werken door in de wijnkelder.

“Real wine is made from grapes. Right now, I think around 180 additives are legal in the European Union. Real wine is taken those additives out of the equation and putting grapes to the front.” (Quote van Tom Lubbe, Youtube)

Ze laten de natuur haar gang gaan. Dat betekent ook dat de wijnstokken niet keurig netjes per ras en/of kleur in rijtjes opgesteld staan. Het staat kris kras door elkaar – net als vroeger werd gedaan (voor phylloxera, that is). Er staan zelfs stokken tussen van meer dan 115 jaar oud.

In de kelder wordt zo simpel mogelijk gewerkt. De witte druiven worden met tros en al geperst, waarvan de eerste helft oldskool met de voet. Pas na de malolactische omzetting wordt er zwavel gebruikt. Matassa Blanc (oude grenache gris en macabeo) verblijft 18 maanden in gebruikte demi-muid (600 liter vaten). De rode wijnen worden met tros en al vergist en ondergaan één pigeage in het begin – uiteraard met de voet. Dit wordt gedaan om het sap uit de druiven te krijgen en een natuurlijke vergisting op te starten. Het sap wordt halverwege de gisting geperst en verhuist dan naar de demi-muid, waar de gisting wordt afgemaakt en malo start. De rode wijnen rijpen 18 tot 24 maanden. Sommige wijnen worden gefilterd, geen van de wijnen worden geklaard.

Rather than making a purely white wine or a purely red wine, we make orange wine where we macerate the skins of the white grapes and our red wines are actually pink wines because they are fermented with both white and red grapes. (Quote van Tom Lubbe, Youtube)

Mooi liefdesverhaal

Tom Lubbe is geboren in Nieuw-Zeeland, maar groeide op in Zuid-Afrika, waar hij stage liep bij Louise Hofmeyer op Wijngoed Welgemeend. Louise werkte daar uitsluitend met lage rendementen, spontane vergisting en weinig tot geen nieuw hout. Tom wilde graag met mediterraanse druivenrassen werken en kwam via Louise bij Gérard Gauby van Domaine Gauby in Calce terecht. Na zijn stage bleef hij nog drie jaar in de kelder werken en ontmoette zijn vrouw, Nathalie Gauby – de zus van Gérard. Mooi, toch?


Ik kan niet anders zeggen dan dat ik fan ben van Domaine Matassa. En dat na één fles. Let wel, je moet er van houden. Dit is echt funky stuff en grote kans dat de kwaliteit wisselt per jaar (en misschien wel per fles?). Ik vind het fascinerend en wil nog een fles, want ik ben reuze benieuwd hoe deze wijn na een paar jaar smaakt. En dan heb ik de rode wijnen nog niet eens geproefd!

Benieuwd? Wijnkoperij La Bordelaise verkoopt Blossom van Domaine Matassa in de winkel.

Bronnen: