Afgelopen zomer bezochten Albert en ik het familie domein Domaine Robert Sirugue in Vosne-Romanée, Bourgogne. Dit verder behoorlijk saaie dorp brengt sommige van de meest gezochte en kostbare rode wijnen ter wereld voort. Maar waarom zijn deze wijnen zo enorm kostbaar? En zijn ze het geld ook echt waard? Tijd voor een stukje verdieping!
Vosne-Romanée
Vosne-Romanée is een dorpje in de Côte de Nuits in Bourgogne. Dit is het noordelijke deel van de Côte d’Or en dé plek voor pinot noir. Je vindt er de meeste Grand Crus van de Bourgogne, welke allemaal behalve een, alleen rode wijn voortbrengen. Hoewel maar klein, vind je binnen de gemeentegrenzen van Vosne-Romanée vele befaamde Premier- en Grand Cru wijngaarden, alleen beplant met pinot noir, die bewerkt worden door sommige van de beste en beroemdste wijndomeinen ter wereld.
Kaart van de Côte de Nuits.
Foto: Vin de Bourgogne.
Tot 1866 heette het dorp enkel Vosne, maar zoals veel andere dorpen in Bourgogne (Puligny en Chassagne + Montrachet bijvoorbeeld) is er op een gegeven moment gekozen om de naam van de meest befaamde wijngaard “La Romanée” aan de dorpsnaam te plakken om zo meer bekendheid te creëren.
De monniken van de Abdij Saint-Vivant hadden 1.000 jaar geleden al in de gaten dat dit bijzondere stukje land bijzondere wijnen voorbracht en tegenwoordig worden de wijnen voor bijna 100% van enkel pinot gemaakt (hoewel het toegestaan is om tot 15% lokale witte rassen, mist uit dezelfde wijngaard en samen vergist, te gebruiken).
De wijnen zijn beroemd vanwege de vaak perfecte balans tussen elegantie en rijkdom en omdat ze in staat zijn om, eenmaal gebotteld, vele decennia te rijpen. De wijnen bieden in de beste jaren verleidelijke aroma’s van rode bessen en kersen, iets floraals, maar ook een zekere aardse toets en een duidelijke hint van Aziatische specerijen (onder wijnsnobs, zoals ik, ook wel bekend als ‘Vosne spice’). De wijnen hebben een uitmuntende balans tussen typische pinot zuren, aanwezige, maar zachte tannine en een intens mondgevoel dat zelden geëvenaard wordt.
In de wijngaarden
Hoewel de heuvels zelf misschien niet eens zo heel indrukwekkend zijn, word je toch bevangen door de magie van zo’n bijzonder stukje aarde. Toen ik ‘s middags met Daniel van Domaine Sirugue stond te praten op de kruising tussen La Tâche en Romanée Saint-Vivant en hij vertelde over de daadwerkelijke verschillen tussen de Grand Crus zijn, begon de zon te schijnen (voor het eerste die regenachtige week!). Het werd meteen duidelijk hoe warm het kan worden en wat voor invloed de zon heeft op de rijping van de druiven.
De beste wijngaarden bevinden zich dan ook in het midden van de heuvel ten westen van het dorp. Hier hebben de druiven de beste expositie richting de zon, is de temperatuur tijdens het groeiseizoen optimaal en is de bodem precies arm genoeg voor het allerbeste resultaat. Onderaan de heuvel is de bodem door erosie te vruchtbaar en is de expositie niet optimaal, bovenaan de heuvel is de bodem juist te arm en is het vaak net iets te koud om de druiven perfect rijp te krijgen. De bodem bestaat uit pinot's favo mix van klei en kalksteen. De diepte van de toplaag en de hoeveelheid kalksteen in ieder stukje wijngaard speelt een belangrijke rol.
Natuurlijk komen er uit Vosne-Romanée ook Village AOC en regionale wijnen (Bourgogne Pinot Noir AOC). Het verschil tussen een Grand Cru, Premier Cru, Village wijnen of regionale AOC wijngaard bedraagt soms maar een paar meter…
Les Grands Crus Vosne-Romanée
Vosne-Romanée heeft in totaal 299 hectare wijngaard, waarvan 99 als Village, 57 als Premier Cru en 73(!) als Grand Cru wijngaard geclassificeerd is.
Foto: Pearl of Burgundy.
La Grande Rue
Deze ‘climat' kreeg pas Grand Cru status in 1992, 56 jaar na de rest. Deze wijngaard is een monopole, oftewel eigendom van één boer, namelijk Domaine Lamarche en is slechts 1,65 hectare groot.
Domaine Lamarche La Grande Rue Monopole Grand Cru 2020.
Foto: WINESTABRAM
La Tâche
Een van de beroemdste wijngaarden ter wereld en 6 hectare groot (en daarmee een van de grootste van Vosne-Romanée). Ook deze wijngaard is een monopole (sinds 1933) en wel van het zo befaamde Domaine de la Romanée-Conti.
Albert in de La Tâche Grand Cru wijngaard in Vosne-Romanée.
Foto: WINESTABRAM
Richebourg
Met 8 hectare de op een na grootste Grand Cru en een wijngaard met befaamde buren als Romanée Saint-Vivant en de Premier Cru Cros Parantoux. Richebourg geeft de stevigste, meest hartige wijnen van Vosne-Romanée.
La Romanée
De kleinste appellation in heel Frankrijk met slechts 0,8 hectare. De wijngaard ligt pal boven de beroemde Romanée-Conti wijngaard en is wederom een monopole.
Romanée Saint-Vivant
Met ruim 9 hectare is dit de grootste Grand Cru wijngaard van Vosne-Romanée. Ze ligt pal naast het dorp en geeft de meest elegante wijnen.
Romanée-Conti
De meest befaamde en gezochte Grand Cru van heel Vosne-Romanée en misschien zelfs wel ter wereld. Deze wijngaard ligt precies in het midden van de Grand Crus. Bezoek deze wijngaard en je staat in de rij voor een foto met het beroemde kruis bij de ingang. De 1,81 hectare wijngaard is volledig in handen van Domaine de la Romanée-Conti.
Domaine Romanée-Conti Romanée Saint-Vivant 2017.
Foto: WINESTABRAM
De prijs…
De kleine oogsten van oa. 2013, 2016, 2019 en 2021 door voorjaarsvorst, hagel en regen hebben de toch al hoge prijzen enorm opgedreven. De Domaine de la Romanée-Conti Romanée-Conti Grand Cru gaat op dit moment volgens wine-searcher voor het zachte prijsje van slechts zo’n $22.000 per fles en is daarmee een van de duurste wijnen ter wereld. Neem maar van mij aan dat geen enkele wijn zoveel geld waard is.
Gelukkig waren de oogsten van 2022 en 2023 niet alleen heel erg goed, maar vooral ook groot, waardoor de gekte iets afgenomen is. Echter, er zijn nog steeds voldoende mensen met diepe zakken en een kelder die niet vol genoeg kan liggen. Overigens belooft 2024 weinig goeds betreft de prijzen, aangezien de enorme hoeveelheid neerslag en de daardoor ontstane schimmeldruk ervoor gezorgd heeft dat de meeste boeren veel en veel minder konden produceren dan voorgaande jaren.
Wanneer je goed zoekt kun je nog voor een redelijk schappelijke prijs (lees: tot zo’n €100 per fles) Vosne-Romanée Village kopen en dat zijn meestal al geweldige wijnen.
De lijst met de tien duurste wijnen ter wereld welke, op een wijn na, alleen uit Bourgogne wijnen bestaat. Musigny en Echezeaux liggen zo’n beetje naast Vosne-Romanée.
Foto: wine-searcher.com
What to buy:
De Grand Crus van oa. Domaine Romanée-Conti zijn helaas echt alleen voor de happy few, maar er is genoeg anders moois te vinden!
Romanée-Conti is wel beschikbaar. Ben je van plan er een te openen, dan aub. Brammetje bellen!
Een van mijn favorieten is en blijft Domaine Sirugue. Een klein familiedomein dat ik afgelopen zomer bezocht. Na het herverdelen van de wijngaarden tussen zoon en dochter zal het helaas ophouden te bestaan. Bij Wijnkoperij Platenburg hebben we nog voorraad incl. oudere jaargangen en verschillende cuvées.
Bij Cave de l’Est in Amsterdam vind je een prachtige selectie aan wijnen uit Vosne-Romanée inclusief een aantal ware topwijnen van oa. Domaine Méo-Camuzet.
Conclusie: wanneer je bereid bent om wat van je zuurverdiende centen uit te geven aan een Vosne-Romanée Village of eventueel zelfs een Premier Cru wijn, krijg je zeker waar voor je geld.
De enorm hoge prijzen voor oa. Domaine Romanée-Conti vertegenwoordigen natuurlijk niet het gros van de wijnen uit Vosne-Romanée, maar wie ' t breed het, loat ' t breed hang' n.
Domaine Méo-Camuzet Vosne-Romanée Les Chaumes Premier Cru 2017.
Deze wijngaard bevat meer klei en geeft daardoor krachtige, rijke pinot noirs.
Foto: WINESTABRAM
Bronnen:
- Wine Searcher - Vosne Romanée
- Wine Searcher - The Most Expensive Wines
- Bourgogne Wines
- Pearl of Burgundy
Gastblogger: Bram Faber
Na ruim vijftien jaar als (maître) sommelier bij de mooiste (Michelinsterren) restaurants gewerkt te hebben besloot Bram drie jaar geleden om de horeca te achter zich te laten. Sindsdien werkt Bram als wijndocent, geeft hij wijnproeverijen en sinds kort is ‘ie neergestreken in Rotterdam bij Wijnkoperij Platenburg als wijnadviseur en accountmanager voor de horeca. <
Share:
Le Grappin maakt wijn in Bourgogne, Beaujolais en de Rhône
Een wijnfan in Stockholm