🎉 Welkom op onze nieuwe website 🎉

Na een bezoek aan Barcelona Wine Week ben ik opnieuw omvergeblazen door de kwaliteit en veelzijdigheid van Spanje als wijnland. I love it, volgend jaar ga ik weer. Dit keer geen focus op garnacha, maar een bredere selectie die juist die veelzijdigheid laat zien. Van de Atlantische frisheid in Sanlúcar de Barrameda tot de ruige bergtoppen van het noorden – deze zes wijnen laten je een andere kant van Spanje zien.

Benieuwd naar de favo’s van vorig jaar? Klik hier >

Meteen doorpakken? Bestel dan de proefbox met deze zes favorieten uit Spanje.

Muchada-Léclapart ‘Univers’ 2019 (Vino de la Tierra de Cádiz)

Alejandro Muchada belandde bij toeval in Champagne om te helpen met de oogst. Niet zomaar ergens, maar bij David Léclapart – champagnemaker en biodynamische legend. Hij had geen idee wie hij voor zich had of wat hij precies deed, maar raakte al snel in de ban van de filosofie: biodynamie, minimale interventie, puur werken met de natuur. Een paar jaar later sloegen ze de handen ineen, niet in Champagne, maar in Sanlúcar de Barrameda. Dit is palomino fino in zijn meest pure vorm, afkomstig van albariza-bodems. Atlantisch, ziltig, levendig en fris. 

Bodega y Viñedos Bernabeleva, Manchomuelas Blanco

Vorige keer draaide de proefbox vooral om de rode garnacha’s uit de Sierra de Gredos, nu gaan we voor wit. Bodega Bernabeleva maakt namelijk deze 100% garnacha blanca. Ze komen van ver, de familie achter het wijnhuis, in 1923 zag Vicente Álvares-Villamil de potentie van de granietrijke gronden, maar het zijn zijn achterkleinkinderen die het familieproject een nieuw leven inblazen en guess what? Ze krijgen hulp van the world’s best winemaker: Raúl Perez. Wij zijn fan van Raúl en hebben ‘m een keer geïnterviewd (hij maakt ook waanzinnige menciá’s in Bierzo). De druiven komen van een steile wijngaard op 830 meter hoogte. Warm overdag, koud ‘s nachts. Spontaan vergist en op de lie gerijpt in grote foeders van 2400 liter. Vol, gestructureerd, maar met een levendige, muntachtige frisheid

Rafael Palacios ‘Louro’ Godello 2022 (DO Valdeorras)

Oké, deze wijn ontdekte ik niet tijdens de Barcelona Wine Week, maar een paar weken eerder. Ik was er zelf. Jawel, sur place in Valdeorras, uitgenodigd door de DO, waar zo’n 50 wijnen op ons stonden te wachten. En bij deze bleef ik hangen. Dit was anders. Verfijnd. Bourgogne-achtig. Maar dan godello. Van de bovenste plank.

Zeg je Valdeorras, dan zeg je Palacios. Nou ja, die naam kun je ook gerust noemen in Priorat of Bierzo, maar daar zit dan weer een andere telg uit de familie Palacios. In Valdeorras – de heuvel van goud – is het Raphael die de boel op z’n kop zet. Steengoed, deze godello. Ook leuk om blind te schenken. Wat denken de proevers?

Villota Mazuelo 2021 (DOCa Rioja)

De wijnen van Villota ken ik al jaren – we schenken de ‘gewone’ Rioja tijdens de wijncursus. (Niks gewoons aan, maar oké.) Maar in Barcelona liet Carmen, de wijnmaakster, me haar 100% mazuelo proeven, en ik was meteen verkocht. Als ik het in één woord moet omschrijven? Verleidelijk. Lekkere zuren die ‘m lichtvoetig en sappig maken, verrassend zachte tannines en een doordrinkbaarheid waar je u tegen zegt. Geen krachtpatser, maar wel eentje die je op scherp zet. 

Fil·loxera & Cía ‘Verde’ 2019 (DO Valencia)

Drie vrienden uit Valencia, jarenlange ervaring in de wijnwereld, besloten het roer radicaal om te gooien. Net zoals phylloxera ooit de wijnwereld op z’n kop zette, zo veranderden zij hun eigen koers: weg van commerciële standaardwijnen, op zoek naar het onbekende. Wijnen gemaakt van lokale, meestal vergeten druivenrassen in Valencia.

‘Verde’ is daar een perfect voorbeeld van. Gemaakt van ullet de perdiu (letterlijk vertaald: fazantoog) – werkelijk waar nog nooit van gehoord. Het was / is een bijna uitgestorven druif die ze eigenhandig hebben teruggebracht. En wat een ontdekking: torenhoge zuren ondanks het warme klimaat aldaar. Spontaan vergist, minimale interventie, maar zonder funky randjes. 

Jorge Olivera ‘Gorrión’ 2021 (Vino de la Tierra de Navarra)

Hier was ik al twee jaar naar op zoek, en ineens stond Jorge Olivera voor mijn neus op Liquid Vins, een kleine beurs die tegelijkertijd met BWW wordt georganiseerd. Ik had al zoveel over zijn wijnen gelezen en kon niet wachten om ze eindelijk te proeven. Zijn verhaal doet me denken aan Sierra de Gredos. Ook een bergachtig gebied – Jorge Olivera zit in de uitlopers van de Pyreneeën, waar wijnbouw ooit floreerde, in de provincie Huesca (Arágon). Tot de jaren ‘70 werd hier volop wijn geproduceerd, grotendeels door kleine boeren die hun druiven naar coöperaties brachten. Maar toen Somontano – iets verderop – uitgroeide tot de dominante wijnregio van Aragón, raakte de lokale wijnbouw in verval. Wijngaarden werden verlaten, de focus verschoof naar graanproductie, en veel boeren zochten hun toekomst elders.

Maar Jorge niet. Hij koos ervoor om terug te keren naar de grond van zijn voorouders en opnieuw te beginnen – zonder DO. Gedurfd. Houden we van. De wijnen passen helemaal in mijn straatje. Toverwoorden, voor het geval je mijn smaak nog niet helemaal helder hebt: energiek, fris, sappig, elegant. Dat soort werk. En daar valt deze Gorrión helemaal in. Los gezelligitos, donde esta genietos

Meteen doorpakken? Bestel dan de proefbox met deze zes favorieten uit Spanje.