FEEST25 geeft je 25% korting op een examentraining

Niemand minder dan Jean Trimbach kwam naar Rotterdam voor een masterclass bij Wijnhandel Peeters. Samen met zijn broer Pierre runt hij het Domaine F.E. Trimbach, één van de bekendste wijnhuizen van de Elzas. De familie is verzot op riesling. Maar liefst 45% van de jaarlijkse productie (1,2 miljoen flessen) komt van deze druif. Met stip op nummer één staat natuurlijk Clos Ste Hune, de wijn die door wijnfanaten gezien wordt als de beste riesling ter wereld.

In 2016 vierde Trimbach haar 390e verjaardag. Het bedrijf werd in 1626 in Riquewihr opgericht door (de gelijknamige) Jean Trimbach. Het wijnhuis zoals we dat nu kennen werd gevormd door Frédéric Emile Trimbach. Hij ontving de hoogste onderscheiding op de International Wine Fair in 1898 en zette daarmee Trimbach op de kaart. Zijn initialen worden nog steeds gebruikt in de officiële naam van het bedrijf en een van de beste Riesling-cuvées draagt zijn naam.

Aan de hand van onderstaande proefnotities ga ik je meer vertellen over het wijnhuis Trimbach, de wijnen en de Elzas.

Proefnotities Trimbach

Trimbach Pinot Blanc 2016

Bloemig, peer, zacht wit fruit. Vriendelijke wijn.

Trimbach Riesling 2015

Zacht, steenfruit, nectarine en wat citroen. Hoewel het een snikheet én droog jaar was in 2015, zijn de zuren wonderbaarlijk genoeg overeind gebleven. Een mysterie. Wel verloren ze door het weer zo’n 30% van de oogst. Jammer, maar ook weer een voordeel: hierdoor is de wijn nog geconcentreerder van smaak.

Trimbach Riesling Reserve 2014

Ja, heart. Limoen, citroen, ananas, ietsje pétrol, honing en steen. Reserve slaat in dit geval op de wijnstokken, die moeten minimaal 45 jaar oud zijn. Ik ga deze binnenkort nog eens opentrekken bij een bordje zuurkool.

Trimbach Grand Cru Schlossberg 2014

Afkomstig van 30 tot 35 jaar oude wijnstokken van de Grand Cru Schlossberg vlakbij Ribeauvillé. De bodem bestaat vooral uit graniet en dat geeft een zogenaamd ‘verticaal’ mondgevoel, vertelt Trimbach. Deze smaakomschrijving heb ik nog nooit eerder gehoord, maar luister met gespitste oren. Verticaal duidt op een droge wijn, hoog in zuren, terwijl met horizontaal juist de wat romige textuur wordt bedoeld; de smaak gaat in de breedte van je mond. Klopt als een bus; de Schlossberg is strakdroog.

‘It’s not difficult, but complex and super exciting’
– Jean Trimbach over wijnen uit de Elzas. Touché, Jean, touché.

Alsace Grand Cru

Trimbach is met 50 hectare nummer vier van de Elzas als het gaat om wijngaardbezit, niet om productie. Maar liefst 30% van de wijngaarden is Grand Cru. Toch is het nog maar van de laatste jaren dat ze de Grand Cru classificatie gebruiken. Lange tijd vonden ze het niet boeiend om de Alsace Grand Cru op de fles te vermelden. Hun belangrijkste kritiek op het systeem was dat de afbakening te groot is en daarom niet nauwkeurig de verschillende terroirs van de regio weergeeft.

Laten we Elzas voor het gemak even vergelijken met Bourgogne, dé regio van de classificaties en terroir. Bourgogne telt 60 bodemtypes en 635 appellations met Premier Cru-status en 33 met Grand Cru-status. Elzas telt 800 bodemtypes en zijn er ‘slechts’ 51 wijngaarden als Grand Cru geclassificeerd – dat is 4% van het totaal. Trimbach heeft dus best wel een punt. Alsace Grand Cru is een breed begrip. Toch zijn ze door de druk van buitenaf en het feit dat steeds meer wijnfanaten die 51 Grand Cru zo kunnen oplepelen, overstag gegaan. In 2016 brachten de Grand Cru Geisberg 2009 op de markt. Grand Cru Schlossberg 2014 volgde in 2017. Zo bouwen ze langzaam aan een kleine Grand Cru collectie.

Trimbach Cuvée Frederic Emile 2008 en 2011

In de jaren zestig besloot de familie dat het tijd was voor een tweede, grote Riesling naast Clos Ste Hune en creëerden ze Cuvee Frédéric Emile. In tegenstelling tot de Clos Ste Hune komt de FE van twee Grand Cru locaties: Geisberg en Osterberg. Beide percelen hebben een bodem van klei en kalksteen over zandsteen. Dit zorgt voor intense mineraliteit en krachtige zuren.

We proeven twee vintages, 2008 en 2011. Deze proefsessie laat zien dat ook deze cuvée een groot bewaarpotentieel heeft. De 2011 is zelfs nog een beetje gesloten al beloven de aroma’s van nectarine, rijpe appel en koriander veel goeds. In de 2008 zijn de geuren duidelijker en komt er ook geroosterd brood bij kijken. Wat een wijnen.

Trimbach Clos Ste Hune 2012

Arguably the single most admired dry Riesling made anywhere’, aldus Jancis Robinson. Clos Ste Hune is een ommuurde wijngaard van 1,67 hectare in Hunawihr. Het is onderdeel van de Rosacker Grand Cru. Maar nee, het staat hier niet op de fles. Waarom?

‘This label has been designed in the beginning of the 20th century, so 70-plus years before the Grand Cru system was created in Alsace’, zegt Anne Trimbach in Wine Masters. Natuurlijk is zo’n label in een zucht aan te passen, maar why bother? Het is een cultwijn, iedere wijnfan kent deze wijn.

Op Clos Ste Hune staat uitsluitend riesling aangeplant; de meeste stokken zijn 50 jaar of ouder. Het succes is te danken aan de pure kalkgronden, de zuidoostelijke ligging en de lage opbrengsten. Bij het beschrijven van deze wijn schieten woorden te kort. Mineraliteit, complex, geconcentreerd. En dat is nog maar het begin, want eigenlijk drinken we deze wijn veel te jong. Hoe ouder, hoe beter.

‘Clos Ste-Hune does not seek to charm, and the initial impression given by a young vintage is often one of ruthless austerity. It’s a wine that demands bottle age and should not be broached until it is at least seven years old.’ – Decanter.

Er worden jaarlijks ongeveer 8.000 flessen geproduceerd, afhankelijk van het oogstjaar. Schaars, dus. Vanaf 159,95 euro heb je een fles (2009).

‘I love the wine, I love it’ – Jean Trimbach over Clos St Hune. Mooi om te zien hoe enthousiast Jean Trimbach (nog steeds) wordt van deze wijn.  

Trimbach Clos Ste Hune Vendange Tardives Hors Choix 1989

Deze wijn vergt wat toelichting, want vendange tardives van Clos Ste Hune komt niet elke dag voorbij. Als het weer het toelaat en botrytis een kans krijgt, laat Trimbach de druiven langer hangen om een Vendange Tardives te maken van de Clos Ste Hune. Dat was in 1989 voor het laatst. Botrytis laat zich niet meer zien.

De belangrijkste reden: er is geen rivier in de buurt. Een rivier zorgt voor ochtenddauw, dat in combinatie met een fel zonnetje in de middag, zijn de perfecte omstandigheden voor edele rotting. In 1989 was er nóg iets speciaals. De druiven van de oudste wijnstokken werden apart gevinificeerd als hors choix, ofwel topkeuze.

Ook voor Jean was het proeven van wijn weer een feestje, want hij heeft geen enkele fles meer in de kelder. Moritz had twee flessen gekregen voor het 90-jarig bestaan van de winkel. Wat een geluk dat wij die mochten proeven.

Karamel, sinaasappelmarmelade, crème brûlée, gebrande suiker, perzik en gebakken perzik. Oef.

Kijktip: WineMasters

De Nederlander Klaas de Jong ging langs bij topwijnhuizen in Frankrijk, waaronder Trimbach, en maakte een serie docu’s. Te huur of te koop via Winemasters.tv – hieronder een voorproefje:

Trimbach Pinot Gris Reserve 2015

Pinot gris in een notendop: lager in zuren dan de riesling, niet zo hysterisch als gewurztraminer.

Trimbach Pinot Gris Reserve Personelle 2013

Deze pinot gris komt van zes verschillende wijngaarden, waaronder Grand Cru Osterberg. De Reserve Personelle wordt alleen in uitzonderlijke jaren gemaakt. Vol en wulpse pinot gris. Pairing? ‘Give me some lobster’, zegt Trimbach.

Trimbach Pinot Gris Vendange Tardives 2000

De druiven komen van de Grand Cru wijngaarden Kirschberg en Osterberg. Volle wijn, veel kracht. ‘Rokerig, botrytis, abrikoos, honing en marsepein’, lees ik terug in mijn notitieboekje. Dit is hemels met sterke (blauwe) kazen.

Trimbach Gewurztraminer 2015 en Reserve 2013

Beide typisch gewurztraminer. Lychees, rozenblaadjes, kaneel, vol van smaak. Kom maar door met de Munster. De reserve rijpt drie jaar op de fles voordat ‘ie wordt verkocht en is daardoor krachtiger van smaak met goede balans tussen het zoetige fruit en de frisheid.

Trimbach Cuvée des Seigneurs de Ribeaupierre 2011 én 1985

Deze wijn wordt gemaakt van 40-jaar oude wijnstokken van de Osterberg Grand Cru. Dit perceel was eerst eigendom van het voormalig wijndomein van Les Seigneurs van de Ribeaupierre. Typisch gewurztraminer. Heel rijk, vol en kruidig (met iets peper?). Volgens de website kan de wijn zeker tot twintig jaar bewaard worden. We proeven er één uit 1985 en kan niet anders zeggen dan dat het ge-wel-dig was. Dus gooi daar nog maar wat jaren bovenop.

Trimbach Gewurztraminer Vendange Tardives 2014

Er is niet veel mooiers dan een Vendange Tardives van gewurztraminer. Zo rijk, zo aromatisch en zo vol van smaak. De druiven zijn meestal aangetast door edele rotting en worden geselecteerd uit de beste wijngaarden. De wijn wordt alleen in uitzonderlijke jaren gemaakt.

Alleen van de edele druivenrassen van de Elzas mag Vendange Tardives worden gemaakt (dus van riesling, gewurztraminer, pinot gris en muscat).

Trimbach our bottle to me!

Aan het einde van de Masterclass zet Jean ineens z’n lifesong in. ‘Trimbach oh Trimbach, Trimbach my bottle to me’. Met nog een restje Cuvée des Seigneurs de Ribeaupierre 1985 zing ik vrolijk mee.

Ik besef hoe bijzonder het is dat één familie al bijna vierhonderd jaar in het vak zit. En ook hoe gepassioneerd Jean Trimbach vertelt over de wijnen en dat hij net als ons een gat in de lucht sprong toen we de oude vintages gingen proeven.

De familie Trimbach zijn echte puristen. Ze kijken niet naar trends of ratings, nee: het terroir bepaalt de wijn. Is toch prachtig?

The end.

De wijnen van Trimbach zijn te koop bij Wijnhandel Peeters in Rotterdam.

Meer Alsace?

Er staat 'een wijnfan in Alsace' voor je klaar. Heerlijk wijngebied om te ontspannen, te wandelen en goede wijn te drinken.