FEEST25 geeft je 25% korting op een examentraining

Waar denk jij eigenlijk aan als je aan syrah denkt? Côte Rôtie, Hermitage of toch Barossa Valley of misschien wel Zuid-Afrika. Mijn hart gaat toch wel sneller kloppen van een noordelijke Rhône, maar er passeerden meerdere verrassingen de revue.

🎧 We hebben ook een podcast over syrah gemaakt.

Syrah, de diva

Het is een druivenras dat moeilijk groeit. Een diva in de wijngaard. Als ze rijp is, is ze rijp en dan moet je actie ondernemen. Ben je te laat, dan zakken de zuren en hou je basically jam over. Ook is ze behoorlijk kieskeurig qua bodem. Waar nagenoeg elke druif het liefst resideert op een kalkhoudende kleibodem, moet syrah daar niets van hebben. Syrah is namelijk gevoelig voor chlorose. Chlorose is een plantenziekte die de bladeren aantast en daardoor mogelijk ook de fotosynthese.

Daarnaast mag het niet te koud zijn, maar ook niet te warm. En vooral droog. Nou, klinkt behoorlijk als een diva. Zo was ik twee jaar geleden bij Château de Beaucastel in Châteauneuf-du-Pape en leerde ik dat het hier eigenlijk te warm wordt voor syrah. Grenache en mourvèdre kunnen de hitte beter aan. Vandaar dat syrah de sterspeler is in het noorden van de Rhône, waar een continentaal klimaat heerst.

Waar te vinden?

Wie is je vader, wie is je moeder? Syrah stamt af van mondeuse blanche (Savoie) en deruza (sporadisch in de Ardèche te vinden). Het druivenras kent haar oorsprong in Frankrijk en niet in de stad Shiraz in Iran – zoals vaak wordt beweerd.

Voor deze podcast hebben we een aantal wijnwinkels en -importeurs bereid gevonden om flessen te sponsoren. We leggen je aan de hand van de geproefde wijnen uit waar syrah te vinden is.

Noord-Rhône

De Rhône heeft de vorm van een Bourgogne-fles (of oké, een Rhône-fles). De onderkant is dik en dat is de Zuid-Rhône waar ook veel meer wordt geproduceerd. De bovenkant, de hals, is lang en smal. Hier wordt een stuk minder geproduceerd. Dat is de Noord-Rhône. De beste wijngaarden liggen op steile hellingen langs de oevers van de Rhône en pakken zo de meeste zonuren. De meest noordelijke helling noemen we Côte Rôtie, wat letterlijk de geroosterde heuvel, betekent. Lekker hele dag bakken in de zon. Nodig ook, want er heerst hier een continentaal klimaat. Lekker warm overdag, maar ‘s nachts koelt het flink af. Gelukkig houdt de stenige bodem ook wat warmte vast.

Chateau de la Gardine, Crozes Hermitage, 2018

Crozes Hermitage is het grootste subgebied van de Noord-Rhône. Het is zo’n twaalf keer groter dan Hermitage en heeft een diversiteit aan exposities, ligging en bodemtypes. Daarmee ook de kwaliteit. Zoals in veel wijngebieden geldt: liever een Crozes-Hermitage van een bekende maker dan een Côte Rôtie van een onbekende. Chateau de la Gardine bewijst dat maar weer. Heel goed gemaakt. Het is een sappig glas met bessen, bramen, iets vlezig en viooltjes. Fruitiger en zachter dan een Hermitage. Verrassend sappig voor het warme 2018.

Te koop via Vinites >

Rémi Niero, Côte Rôtie, 2015

Heel geconcentreerd. Dit verwacht je van Côte Rôtie. We merken meer peper (typisch voor syrah in een iets koeler klimaat), meaty, rode besjes, viooltjes en subtiel hout (meer ceder, geen vanille). Medium+ tannine en een lange afdronk.

Deze ooit gekocht in Frankrijk, maar Rémi Niero is verkrijgbaar bij Wijnkoperij Platenburg en Vindict.

Bordeaux

Die zag je niet aankomen he? Syrah mag niet gebruikt worden in Bordeaux, maar dat lag vroeger heel anders. In de 19e eeuw werd er vaak een scheutje syrah uit de Rhône bij de wijn gedaan om de wijn te versterken. Sinds 2004 maakt Chateau Palmer de “Historical XIX Century Blend”, een eerbetoon aan die tijd met 15% syrah uit Hermitage.

Een heel ander verhaal is het verhaal van Jean Luc Thunevin, de befaamde garagiste van de rechteroever. Is altijd wel in voor een lolletje. Niet voor niets door Robert Parker de ‘bad boy’ genoemd. Voor Thunevin reden genoeg om een aantal wijnen op de markt te brengen onder diezelfde naam, waaronder een 100% syrah uit Saint-Emilion. Dat mag natuurlijk never nooit op de fles staan dus die is doodgewoon gelabeld als Vin de France. De wijnstokken bevinden zich naast Chateau Valandraud.

Thunevin, Bad Boy, Vin de France 2015

Hier gebeurt van alles. Hout domineert wel in de neus. Vanille is aanwezig. Verrassend hoge zuren (med+ of misschien wel high). Flinke tannines. Jammig fruit. We laten ‘m nog een tijdje liggen en komen bij je terug.

In Frankrijk gekocht, maar in Nederland soms bij Le Vineur te koop.

Israel & Azerbaijan

Nog twee gebieden die je misschien niet 1-2-3 verwacht. We vertellen uitgebreid in de podcast hoe we hierbij zijn gekomen. Het leuke is dat beide landen allang (en veel) wijn maken. Er valt over beide landen heel veel te vertellen. Een podcast over Azerbaijan ligt al klaar en Israel volgt snel.

Is dit Nieuwe of Oude Wereld? Eigenlijk is het de oeroude wijnwereld, want hier begon het ooit. Er zijn amfora’s gevonden van duizenden jaren geleden in Georgië (maar destijds waren de grenzen nog niet zo duidelijk aangegeven als nu, dus het kan net zo goed Azerbaijan zijn geweest).

Ha’rel, Clos de Gat, Israel, 2015

Super syrah. Geconcentreerde neus van pruimen, after eight en zoete tabak, heel gedoseerd en elegant houtgebruik, snufje peper. Goede balans tussen med+ zuren en het rijpe fruit. Uiteraard koosjer.

Te koop bij Wijnhandel Peeters >

Savalan, Syrah, Azerbaijan, 2015

“Zwart fruit met zelfgemaakte aardbeienjam”. Het is rijp, vol en krachtig. Het zwarte fruit gaat hand in hand met de geur van gebrand en getoast hout. De medium+ zuren houden de boel prima in balans.

Te koop bij Wijnhandel Peeters >

Nieuw-Zeeland

Er zijn twee gebieden die er uit springen in Nieuw-Zeeland voor syrah: Waikeke Island en Hawke’s Bay. Rebecca Gibb MW heeft een artikel geschreven over syrah uit Nieuw-Zeeland: Kiwi Rôtie: The rise of New Zealand Syrah (+100 punten voor deze titel).

Elephant Hill, Hawke’s Bay, 2016

Verrassende syrah. Fris, sappig, duidelijke pepertonen. Beetje funky door het groene toontje. Pure chocolade met cranberry, witte peper, groene peper, mint. En natuurlijk zwarte besjes. Medium+ tannine, medium+ zuren. Tof glas.

Te koop bij clubvino.nl >

Zuid-Afrika

We hebben eerder een podcast gemaakt over Zuid-Afrika en Mullineux drukt ons weer met de neus op de feiten. Elke keer worden we weer verrast. Bram herinnert zich ook onze WSET Diploma Course les met Job de Swart MW, die beweerde dat Zuid-Afrika na Frankrijk de ideale plek is voor syrah. Daar kunnen we ons wel in vinden!

Mullineux, Syrah, Zuid-Afrika, 2017

Een syrah, geen shiraz. Meest gamey stijl syrah van Zuid-Afrika. Elegant, ondanks de 14,5% alcohol. Het is jong, maar hey, wij zijn gelukkig. Gedroogd vlees: “bilton en bai lekkere braai”. Mullineux heeft een hele lijn met syrah en dit is nog maar de ‘instapper’. Dit smaakt naar meer.

Met z’n allen naar Wijncafé Lefebvre voor een glas >

Argentinië

Als je een malbec uit Mendoza vergelijkt met een malbec uit Cahors, dan is dat als appels en peren vergelijken. De hooggelegen wijngaard en de felle intensiteit van de zon zorgen voor een frissere wijnstijl vol fruit. Hetzelfde geldt eigenlijk voor syrah. Heel anders dan de Rhône waar het druivenras toch moet vechten om rijp te worden. Toch kiezen ze ook in Argentinië niet voor de makkelijkste weg en zoeken ze het steeds hoger op. De temperatuur daalt en de bodems worden armer; de wijnstokken moeten harder werken.

Luca Double Select, Syrah, Valle de Uco, 2016

Laura Catena is een baas. Ze is moeder, directeur van Bodegas Catena, heeft een eigen onderzoekscentrum, is arts op de SEH van San Francisco en is symbool voor Argentijnse wijnen. Wat een held.

Luca Double Select komt van een wijngaard op 900 meter in Valle de Uco. Rijp en jammy fruit, maar wel weer uitstekend in balans met de zuren. Dat is de rode draad van alle geproefde wijnen. Het is vol, maar sappig. In geur en smaak voeren bramen de boventoon, aangevuld met leer, tabak en specerijen.

Te koop via Vinites >

Australië

Shiraz is het meest aangeplante druivenras van Australië. Het staat overal, in bijna elk subgebied, aangeplant. Het is dus goed om even uit te zoeken waar je voorkeur ligt. De wijngaarden aan de kust in Victoria, zoals Yarra Valley, Geelong en Mornington Peninsula, zijn getypeerd als koele klimaten. Hier komt een veel frissere stijl, elegante shiraz vandaan. Een stuk warmer is het in de Adelaide Hills, waar je Eden Valley, McLaren Vale, Barossa Valley vindt. Hoogte maakt hier een verschil.

Max’s Penfolds, Shiraz, 2017

Oh yes, dit is shiraz. Ecualyptus, munt, maar ook bramenjam, zwarte peper, bacon, bbq. Medium+ maar hele rijpe tannine. Maar ook medium+ zuren.

Meer lezen over Penfolds? Het goede verhaal van Max Schubert, de man achter Penfolds. En meer over hoe Le Club de Grange beleefde, lees je hier.

Te koop via Fourcroy >

Rolf Binder, Riedl, Old Vines, Barossa Valley, 2015

De druiven voor deze wijn worden in meerdere rondes geoogst. Alleen het beste en rijpste fruit gaat mee naar de kelder. Het resultaat is geconcentreerd, mokka, paddenstoel, eucalyptus, kaneel, chocolade, after eight. Med+ zuren en rijpe tannines.

Met z’n allen naar Wijncafé Lefebvre voor een glas >

The Hedonist, McLarenVale, 2017

Berry explosion, goede zuren, groenig, munt, peper, lichte cedertoon. Op dag twee proef ik, Nadien, ‘m nog een keer en dan komt de wijn eigenlijk nog beter tot z’n recht. Het hout laat zich dan ook meer zien. Fluweelzacht van smaak.

Te koop bij Wijnhandel Peeters >


De oplettende lezer vraagt zich misschien af waar Verenigde Staten gebleven is. We hebben geen syrah uit VS geproefd, maar houden ons van harte aanbevolen voor tips. Niet alleen California maakt top syrah, ook Washington gooit regelmatig hoge ogen op blindproeverijen met syrah.