Op zoek naar een leuke stad voor een citytrip? Zoek niet langer en ga naar Bordeaux. Niet alleen liggen de kekke wijnbarretjes voor het oprapen, ook staat hier La Cité du Vin. Een architectonisch hoogstandje en een MUST VISIT voor elke wijnliefhebber.
La Cité du Vin: een speeltuin voor wijnliefhebbers
De buitenkant van het gebouw is net zo indrukwekkend als de binnenkant. De architecten, Anouk Legendre en Nicolas Desmazières, hadden voor ogen om de ronde vormen van de wijnwereld – het walsen van je glas, de rondingen van een wijnstok, de slingerende rivier La Garonne – terug te laten komen in het ontwerp. Wat mij betreft gelukt.

La Cité du Vin, is het geen plaatje?
Het hele museum is een speeltuin voor wijnliefhebbers en dat begint al bij de conceptstore. Geen wijn, maar wel zo’n beetje alles wat er mee te maken heeft. Van een kurkentrekker tot een setje schaaltjes die je op de fles kunt zetten. Handig op de camping. Er naast vind je Latitude20, een wijnshop zoals je die nog nooit gezien hebt. Er zijn 800 wijnen uit meer dan 70 landen te vinden. Frankrijk zit er bij, uiteraard, maar ook Namibië, Peru en Bali – om maar wat landen te noemen.
Rondje museum staat gelijk aan een basiscursus wijn
De buitenkant, winkel en concept store is al een bezichtiging op zich. En dan moet het echte werk nog beginnen. Volgens press officer, Aurélie – die me een rondleiding geeft, is er materiaal voor tien uur. Trek er dus gerust een hele dag voor uit. Lekker met een lunch in de bar of het restaurant op de bovenste verdieping met uitzicht over de stad.
Het wijnmuseum begint met een overzicht van de wijnlanden. Van Spanje tot de regio’s van Duitsland, elk land wordt gepresenteerd en de belangrijkste wijnen worden toegelicht. Zo spreekt bijvoorbeeld Geneviève Janssens (Robert Mondavi Winery) me toe met een verhaal over Napa Valley. Bij binnenkomst krijg je een soort van iphone look-a-like inclusief headset. Het hele verhaal is in alle talen te volgen, zelfs in het Nederlands.

Meer over Californië
Mijn favoriet is de ruimte met de kleuren, geuren en texturen van wijn. Hier kun je verschillende aroma’s, zoals biscuits en potloodslijpsel (we zijn tenslotte in Bordeaux) ruiken. De texturen worden gevisualiseerd door middel van vormen en materiaal. Bij gebrek aan betere woorden gebruiken we woorden als stroef, zijdezacht en rond om het mondgevoel te beschrijven. Gek genoeg snappen we allemaal wat er wordt bedoeld met een rond mondgevoel (zacht, weinig opvallende zuren), maar gebruiken we het tegenoverstelde – zeg: “de wijn is vierkant” nooit.

Even ruiken

Say cheese. Oh nee, say pepermunt.
Workshops all day every day
Het is niet alleen maar kijken, we zijn tenslotte in een wijnmuseum. Er mag ook geproefd worden. Elke dag worden er op vaste tijden workshops georganiseerd. De niveaus zijn verschillend, van beginner tot gevorderden en er is zelfs een proefworkshop voor kinderen (nee, niet met wijn).
Tijdens mijn bezoek heb ik de “Prendre un verre aux marchés du monde” gevolgd. Hier komen meerdere zintuigen – horen, ruiken, proeven en zien – samen. De workshop vindt plaats in een ronde kamer met 360-beelden die een hint geven wat er in je glas zit. Nu was ik daar niet helemaal van ondersteboven. Wie denkt er bij beelden en geuren van de Provence en Italië aan prosecco? Maar goed, de prosecco wordt geserveerd in een zwart glas, dus dat is natuurlijk altijd lachen. Voordat we verder gaan naar de volgende ronde, legt onze begeleider nog even het verschil uit tussen bulk-prosecco en de DOCG versie. Cruciale informatie voor de bubbelfan.

Dikke tip: proef eens met een zwart glas.
Een laatste tip aan La Cité du Vin
Als ik één puntje ter verbetering mag geven, dan is dat de wijnkaart in het restaurant. Haha. Did I really say that? Yes, I did. Wat ik had verwacht, was dat ik nu een glas – eventueel proefhoeveelheid – Chateau d’Yquem kon proberen. Of een van de Grands Crus de Bordeaux? Tegen betaling, uiteraard. Ik zat al klaar om m’n portemonnee te trekken.
Mensen komen hier naar toe uit alle hoeken van de wereld. Afgelopen augustus verwelkomden ze hun miljoenste bezoeker. Natuurlijk, de één beleeft het zoals ik jaren geleden de Guinness Factory in Dublin beleefde (no words), maar de ander vindt het allemaal prachtig en wil het liefst het bezoek afsluiten met iets groots. Toch?
Misschien is dat het probleem? Is er niet genoeg wijn?
Share:
Binnenkijken bij Chateau de Beaucastel
De weg naar Weinakademiker - deel 3