Begin augustus was ik weer in de Moezel. Een maand daarvoor bezocht ik de Douro-vallei in Portugal en het viel me op hoeveel deze regio’s op elkaar lijken. Een polletje ‘zoek de verschillen’ op instagram wees uit dat het nog niet zo makkelijk was om ze uit elkaar te houden. Bizar, toch? Dat verwacht je niet als je er nog nooit bent geweest. Qua wijn kan het in ieder geval niet meer van elkaar verschillen.
Traben-Trarbach als uitvalsbasis
We hadden een hele chille AirBnB geboekt, een soort loft, die niet per se ingericht was op privacy, maar verder wel van alle gemakken was voorzien en een wijds uitzicht had over een of ander beschermd bos én de zonsondergang – wat wil je nog meer? Onze verblijfplaats lag op vijf minuten rijden van Traben-Trarbach, een heel gezellig wijndorpje dat net iets jonger is (of lijkt) dan Bernkastel-Kues. Beide zijn enorm ingericht op wijntoerisme, maar de gemiddelde leeftijd ligt hoog in de Moezel. Daar moet je even door heen kijken. Met wijnbar Die Mosel, de nieuwste aanwinst van Traben-Trarbach, trekken ze hopelijk ook wat jong publiek naar deze fantastische wijnstreek.
Liever baden in luxe in een prachtig kasteel? Boek dan Schloss Lieser, sprookjesachtig mooi.
Restaurants
Bij Reiler Hof aten we de duurste schnitzel uit ons leven. Ik meen me te herinneren dat we 28 euro hebben betaald per schnitzel, maar het was wel erg goed. We kozen er een Clemensbusch GG 2012 bij en voelden ons de koning ter rijk. Uiteraard met uitzicht op de Moezel.
Reiler Hof je aan de Moselstraße 27, Reil – je kunt er ook slapen, maar besef wel dat het ook een populaire bestemming onder senioren.
De leukste wijnbar van de Moezel is zonder twijfel Die Mosel Vinothek. Hier kun je terecht voor een brede selectie wijnen, die je overigens ook kunt kopen voor thuis. Maar leuker is het om op terras neer te strijken en te genieten van het mooie uitzicht op de rivier. Ze serveren geen diner, maar hebben wel een uitgebreide snack-kaart met onder andere zelfgemaakte kroketjes, gefrituurde padron pepers en verschillende kazen.
Die Mosel Vinothek vind je aan Rißbacher Straße. 13 in Traben-Trarbach.
Wijnhuizen
Eerder schreef ik al een stukje over ‘wijntrips op minder dan vier uur afstand‘, waar de Moezel ook aan bod kwam. Het leuke aan de Moezel is dat je overal met open armen wordt ontvangen. De meeste weinguts hebben zelfs een proeflokaal ingericht. Anders dan bij andere wijnregio’s vindt het bezoek voornamelijk plaats aan tafel, terwijl je het gamma aan wijnen proeft, en niet zo zeer in de kelder of de wijngaard.
Weingut Markus Molitor
Weingut Markus Molitor heeft een prachtige proefruimte met een lange tafel waar – ik schat – 50 mensen aan kunnen plaatsnemen. Ze bieden verschillende proeverijen aan, die je vooraf kunt boeken, maar ook kun je er meestal op de bonnefooi ook wel terecht. Wil je zeker zijn van een plaats, dan is het slim om even te boeken van te voren. Het hele gamma proeven kun je wel vergeten. Markus Molitor maakt zo’n 80 tot 100 cuvées per jaar. Doe van te voren dus een beetje research, zodat je beslagen ten ijs komt. Ga je voor droog of zoet? Riesling of spätburgunder? Jancis Robinson heeft op haar website uitgebreide proefnotities gemaakt, dus dat is een handig startpunt.
Markus Molitor, Haus Klosterberg, Stadt Wehlen
In Nederland verkrijgbaar via Verbunt-Verlinden.
Clemens Busch
Clemens Busch, gevestigd in Pünderich, mag ook niet ontbreken op je lijstje. We kregen een uitgebreide proeverij waarin we verschillende GGs achter elkaar proefden. Deze GGs komen allemaal van dezelfde Grosse Lage: Marienburg. Op zich mag je maar één GG per Grosse Lage maken, maar er zit een addertje onder het gras. De Marienburg is opgedeeld in verschillende subwijngaarden zoals Falkenlay en Rotenpfad die ook ieder op de fles vermeld mogen worden. Het terroir kan namelijk weer heel anders zijn. Snelle manier om daar achter te komen? Kijk naar de kleur van de capsules van de fles: rood is voor rode leisteen, grijs voor grijze leisteen en blauw voor blauwe leisteen. Weer wat geleerd. Dit kan per producent overigens anders zijn. Markus Molitor gebruikt de kleur van de capsules om de zoetheid van de wijn aan te geven.
Clemens Busch, Kirchstraße 37, Pünderich
In Nederland verkrijgbaar bij de winkels van Les Généreux.
Immich-Batterieberg
Daar waar Markus en Clemens zelf nog achter de tanks staan, is dat bij Immich-Batterieberg anders. Aan het roer en achter de tanks staat Gernot Kollmann, die zijn wijncarriere begon bij Dr. Loosen. In 2009 nam hij Immich-Batterieberg over dat failliet was verklaard. Gernot is het type wijnmaker waar je naar kan blijven luisteren. Hij weet ontzettend veel, heeft veel gezien en durft ook prima zijn mening te geven. Heerlijk. En de wijnen zijn geweldig – ik kan niet anders zeggen.
Zowel instap als de hogere cuvées. Anders dan hetgeen we hebben geproefd. Rijke rieslings met een aanstekelijke mineraliteit waar je geen genoeg van kunt krijgen. Ik kende het domein nog niet, maar zal het niet meer vergeten (en heb ook even een doosje ingeslagen).
Immich-Batterieberg, Im Alten Tal 2, Enkirch
In Nederland verkrijgbaar via Smaragd Wijnen.
Meer Duitse wijnen?
Dan heb ik nog een rijtje tips voor je.
- Wijntrips op minder dan 4 uur afstand
- Podcast over Duitse wijn
- Van Kabinett tot Trockenbeerenauslese
- Pinot noir uit de Ahr
En niet te vergeten: check deze mooie zwart wit wijnkaart van de Mosel.
Share:
Wijnvraagbaak: wat is de duurste wijn ter wereld?
Wijnvraagbaak: wat is natuurwijn?