As we speak ben ik, Rianne Ogink, op stage bij het wijnbedrijf Smith Haut Lafitte. En dit is niet zomaar een wijnbedrijf, het is één van de fameuze 14 Grands Crus Classés in Graves, de regio ten zuiden van Bordeaux-stad. Deze periode staat in het teken van de oogst en er is veel bedrijvigheid op het chateau. Mooi moment om eens een kijkje te nemen.
Pessac-Léognan
Château Smith Haut Lafitte (spreek uit als: Smies Oot Lafiet) ligt in Pessac-Léognan, op de linkeroever van Bordeaux. Het wijnhuis bezit maar liefst 78 hectare aan wijngaarden en daarnaast nog een enorme oppervlakte aan bosgrond. De wijngaarden liggen voornamelijk op een lage heuvel die door de eeuwen heen gevormd is door afzettingen van de Garonne rivier. Het is dus ook niet gek dat we veel gravel bodems vinden in combinatie met stenen die door de rivier zijn meegesleept. De bodem houdt de warmte van de zon goed vast en zorgt tegelijkertijd voor goede drainage van het regenwater. Perfect plekje voor cabernet sauvignon dus!
Familie Cathiard
Daniel en Florence Cathiard zijn eigenaar van SHL. Florence schijnt een deftige dame te zijn, maar die heb ik tot op heden nog niet ontmoet. Daniel daarentegen is lekker normaal gebleven en begeeft zich graag in kelder. Blijkbaar is de familie Cathiard één van de rijkste families in Frankrijk. Dat ze niet om geld verlegen zitten is meteen voelbaar bij het binnenrijden van de oprijlaan. Alle perkjes zijn keurig aan kant gemaakt, er is een heuse kunstroute en als je ietsje verder rijdt, kom je uit bij het hotel en spa. Overal staat personeel klaar om je te ontvangen en service staat hier duidelijk hoog in het vaandel. Buiten de klassieke elementen van het Chateau om is alles state-of-the-art. Er is zelfs een boetiekwinkeltje waar je schoonheidsproducten van Caudalie kan kopen, alles op basis van druiven. De toon is gezet: bezoekers zijn hier meer dan welkom en ze willen graag indruk maken.
Wijnbouw sinds 1365
Er wordt hier al wijn verbouwd sinds 1365. Toen was het al bekend onder de naam Lafitte, wat overigens niets te maken heeft met Château Lafite Rothschild (ook een ‘t’ minder, voor de oplettende lezer). De familie Cathiard kocht SHL in 1990. Rond de tijd dat ze aankwamen was het wijnbedrijf in verval geraakt. De vorige eigenaar gebruikte veel chemische bestrijdingsmiddelen en de bodem van de wijngaarden vertoonden weinig leven meer. Dat is het eerste dat ze hebben aangepakt. Sinds 2019 is het hele bedrijf biologisch gecertificeerd. Stiekem hebben ze ook een biodynamische insteek, maar dat is niet perse het doel. Ze noemen het zelf ‘bioprecision’, waarmee ze met hulp van de modernste technieken de beste keuzes maken voor hun wijngaarden. Nicolas Poumeyrau is de oppertuinder en samen met zijn team zorgen ze dat alles strak voor elkaar is.
Tot in de puntjes
Op een klein eilandje in de Garonne hebben ze hun eigen ‘nursery’ voor onderstokken gerealiseerd. Ze maken hun eigen wijnvaten in de tonnelerie. En om de perfecte druiven af te leveren werkt SHL met zijn eigen Oenoview systeem. Dat systeem bekijkt per rij wat de status van de planten zijn en geeft livedata aan de wijngaardverantwoordelijke. Wanneer de druiventrossen binnenkomen, worden ze door een groep dames streng gesorteerd, voordat ze de ontsteler in gaan. Voor veel wijnbedrijven is dat voldoende, maar niet bij SHL. Ze maken gebruik van een hypermoderne ‘optical sorter’, een machine die op basis van gewicht en grootte de niet-perfecte druiven eruit schiet. Je zou denken dat het daarna klaar is, maar nee. Zelfs na de optical sorter staat er nog een klein groepje mensen alle losse druiven te checken om laatste imperfecties eruit te halen. Vervolgens worden alle druiven met uiterste zorg en door middel van zwaartekracht in de tanks gegleden en dan zit het belangrijkste werk er op. Pfew!

De kelder in
Het wijnmaakproces gebeurd in twee verschillende kelders. De topwijnen worden gemaakt op het chateau zelf en de tweede en derde wijnen worden geproduceerd in de verscholen boskelder genaamd ‘Chai Furtif’. De Chai Furtif is één van de nieuwste projecten, het is helemaal energie neutraal en is voorzien van de nieuwste foefjes. De algemeen directeur en oenoloog Fabien Teitgen is de grote eindbaas en is de rust zelve. We zien hem veel in de kelder en doet een beetje Perkamentus (Harry Potter) achtig aan als hij over zijn brilletje heen kijkt met zijn blauwe ogen. De dagelijkse leiding wordt gegeven door Yann Laudheo. Hij noemt zichzelf gekscherend de ‘god’ van SHL. Hij overziet alles, is altijd in voor een geintje, maar heeft ook duidelijk het respect van alle medewerkers. Zoals velen in Bordeaux wordt SHL bijgestaan door de bekende consultants Michel Rolland en Stéphane Derenoncourt. Beide heren staan bekend om een stijl die omschreven wordt als de ‘Parker-stijl’. Ik vroeg Fabien waarom hij ondanks alle expertise ze toch nog een consultant ‘nodig’ hebben. Zijn antwoord was dat de consultants hem een onbevooroordeelde mening geven over de wijnen en informatie voorzien over wat er elders in de regio gebeurt. Uiteindelijk proberen ze een zo goed mogelijke wijn te maken met de wijngaarden en middelen die ze hebben. En laten we eerlijk zijn, gezien de reputatie is dat goed gelukt!

En dan nu: de wijnen
Smith Haut Lafitte, grand vin, rouge:
- Opbrengst: 22hl/ha (dit is super laag!!)
- Gemiddelde leeftijd van de stokken 48 jaar
- 63% Cabernet Sauvignon, 33% Merlot, 3% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot
- Vergist rond de 28C (relatief hoog, zorgt voor meer extractie)
- Zachte ‘cap management’ d.m.v. Pigeage. Zorgt voor zachtere tannine
- 18 maand gerijpt in barriques (225l), waarvan 60% nieuw.
Le Petit Haut Lafitte, 2e label, rouge:
- Opbrengst: 22hl/ha (dit is super laag!!)
- Gemiddelde leeftijd van de stokken 11 jaar
- 60% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot
- Capmanagement doormiddel van overpompen (remontage) en onderdompelen (pigeage)
- 14 maand gerijpt in barriques (225l), waarvan 20% nieuw.
Les Hauts de Smith, 3e label, rouge:
- Opbrengst: 22hl/ha (dit is super laag!!)
- 60% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon
- Capmanagement doormiddel van overpompen (remontage) en onderdompelen (pigeage)
- 14 maand gerijpt in barriques (225l), waarvan 20% nieuw.
Smith Haut Lafitte, grand vin, blanc:
- Opbrengst: 24 hl/ha
- Gemiddelde leeftijd van de stokken: 38 jaar
- 90% Sauvignon Blanc, 5% Sauvignon Gris, 5% Sémillon
- Geen malolactische vergisting, wel battonage
- Vergisting en rijping in Franse barriques waarvan 50% nieuw
Le Petit Smith Haut Lafitte, 2e label, blanc:
- Opbrengst: 23 hl/ha
- Gemiddelde leeftijd van de stokken: 11 jaar
- 80% Sauvignon Blanc, 20% Sémillon
- Geen malolactische vergisting, wel battonage
- Vergisting en rijping in Franse barriques waarvan 50% nieuw
Les Hauts de Smith, 3e label, blanc:
- Opbrengst: 29 hl/ha
- Gemiddelde leeftijd van de stokken: 11 jaar
- 100% Sauvignon Blanc
- Geen malolactische vergisting, wel battonage en 10 maand sur lie
- Vergisting en rijping in Franse barriques waarvan 50% nieuw
Bij Zoldering heb ik veel met Les Hauts de Smith blanc gewerkt. Een waanzinnige wijn die hoog scoort in de categorie prijs/kwaliteit. Het kan zeker tien jaar rijpen en je hebt echt een klassieke witte Bordeaux. Jong ervaar ik het als een exotische fruitbom die in een lekker gul vanille jasje zit. Het is rijp, gul, verleidelijk en comfort alom. Eens kijken of ik nog een fles van de topwijn kan scoren deze week…
Meer ‘binnenkijken bij…’
Le Club is al vaker bij Franse wijnhuizen op bezoek geweest.
- Binnenkijken bij Le Pin
- Binnenkijken bij Chateau d’Angludet
- Binnenkijken bij Chateau de Beaucastel
Gastblogger: Rianne Ogink
Ik ben Rianne Ogink. Van sportmanager in Deventer, naar sommelier bij Zoldering in Amsterdam, naar student viticulture & enology in Bordeaux Frankrijk. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt kan je wel zeggen. Hele dagen met mensen kletsen over mooie wijnen, met regelmaat een kurk poppen en dagenlang leren over hoe wijnen gemaakt worden. Mijn avonturen zet ik graag voor je op (digitaal) papier! Enjoy!
Share:
Binnenkijken bij Borgogno
Wijnvraagbaak: wat is koosjere wijn?